Strona głównaTechnologiaOfertaKontakt

    Izolacja, ocieplenie chłodni

Piana poliuretanowaPrzeprowadzamy kompleksowe usługi termo i hydro izolacyjne metodą hydrodynamicznego natrysku pianką poliuretanową w budownictwie rolniczym przemysłowym i mieszkaniowym.

Zapewniamy wysoką jakość prac i pełne zadowolenie klientów. Posiadamy wyszkolone i doświadczone brygady wykonawcze i nowoczesny sprzęt. Roboty realizujemy zgodnie z wymogami Norm Budowlanych oraz reżimem technologicznym, wykorzystując atestowane materiały renomowanych firm.

Oferujemy fachowe doradztwo, konsultacje z klientem oraz obsługę techniczną w zakresie doboru izolacji w zależności od indywidualnych potrzeb i warunków technicznych oraz klimatycznych do spełnienia.

Izolacja chłodniPianka poliuretanowa, termo i hydro izolacja o wysokiej szczelności i przyczepności do podłoża, skutecznie chroni przed chłodem, gorącem czy wodą. Utrzymuje swoje parametry izolacyjne przez lata eksploatacji, niezależnie od otaczających warunków. Doskonale nadaje się do izolacji obiektów rolniczych takich jak przechowalnie, chłodnie, mroźnie, kurniki, chlewnie i wiele innych.

Natryskowy system dwu komponentowy, stosowany bezpośrednio na budowie przy użyciu wyspecjalizowanych maszyn dozujących. Natryskując, tworzy jednolitą i twardą powłokę izolacyjną, pozbawioną łączeń i przerw. Ryzyko wystąpienia mostków termicznych zostaje wyeliminowane do minimum. Cechy takie jak idealna przyczepność do podłoża i dopasowywanie się do różnorodnych powierzchni i kształtów oraz bezproblemowe i skuteczne wypełnianie niedostępnych miejsc, stawia piankę poliuretanową na pierwszym miejscu wśród pozostałych izolacji.

Odpowiednia temperatura, wilgotność powietrza czyli klimat w chłodni przeznaczonej do przechowywania warzyw i owoców jest podstawowym warunkiem, długiego przechowywania. Wszystkie te czynniki mają wpływ na zachowanie parametrówIzolacja chłodni smakowych i wizualnych, zmniejszanie ubytków przechowywanych warzyw czy owoców. Ładny i zdrowy wygląd czy zachowanie walorów smakowych przechowywanych produktów, bezpośrednio wpływa na ich atrakcyjność i sprzedaż. Przekłada się to bezpośrednio na dochody z przedsięwzięcia i warunkuje jego opłacalność.  Koszty wytworzenia odpowiednich warunków przechowywania, uzależnione są od izolacyjności przegród chłodni. Konstrukcja wykonania obiektu przechowalniczego a właściwie miejsce ułożenia warstwy izolacyjnej wewnątrz czy na zewnątrz chłodni, znacząco wpływa na koszty wytworzenia odpowiedniego klimatu wewnątrz. Najefektywniejszym rozwiązaniem, optymalnym pod względem wytworzenia odpowiedniej atmosfery w chłodni jest stosowanie izolacji termicznej od wewnątrz obiektu. Eliminujemy w ten sposób konieczność schładzania elementów konstrukcyjnych chłodni (ścian, stropów) odcinając dostęp do schłodzonego powietrza. Rozwiązaniem takim skutecznie likwidujemy niepotrzebne koszty.
Schładzając samo powietrze i wsad wewnątrz komory chłodniczej zachowujemy maksymalną energooszczędność obiektu.

W przechowalnictwie dla uzyskania najlepszych efektów, stosuje się obiekty chłodnicze z kontrolowaną atmosferą. Specjalne przystosowanie takich obiektów jest rzeczą niezbędną. W przypadku chłodni wymagana jest wysoka szczelność przegród oraz wyposażenie w urządzenia do wytwarzania i utrzymywania składu atmosfery. Zastosowanie odpowiednich materiałów izolacyjnych ułatwiających uzyskanie szczelności bez dużego nakładu prac, skraca czas wykonania oraz zmniejsza nakłady finansowe na inwestycję. Natrysk pianki poliuretanowej bezpośrednio na izolowane przegrody, gwarantuje uzyskanie wysokiej szczelności. Bardzo dobra izolacyjność termiczna pianki poliuretanowej oraz zamknięto-komórkowa struktura, pozwala ograniczyć koszty utrzymania atmosfery w chłodni, dodatkowo wysoka odporność chemiczna i termiczna poliuretanu, klasyfikuje ten materiał jako najlepszy w tego typu zastosowaniach.

W czasie przechowywania decydujący wpływ na wielkość strat ma czas magazynowania i warunki z których najważniejszą rolę odgrywa temperatura, wilgotność względna otaczającego powietrza oraz skład atmosfery w chłodni.

Temperatura w obiekcie przechowalniczym powinna być jak najbardziej stabilna, ponieważ duże jej wahania stymulują Ocieplenie chłodnidojrzewanie oraz sprzyjają zwiększonej utracie wody. Wzrost temperatury przyspiesza przebieg procesów metabolicznych w warzywach i owocach. Wpływa to istotnie na ograniczenie ich trwałości przechowalniczej. Optymalna temperatura i wilgotność przechowywania maksymalnie ogranicza tempo procesów metabolicznych produktów.
Wilgotność względna atmosfery w chłodni, dla większości warzyw i owoców powinna wynosić około 90%.
Skład atmosfery w chłodni wpływa na tempo procesów metabolicznych owoców a więc na ich dojrzewanie i czas przechowywania.
Wszystkie wymienione parametry a właściwie ich odstępstwa od ustalonych norm mają bardzo niekorzystny wpływ na trwałość przechowywanych produktów.

Nowoczesna chłodnia z kontrolowaną atmosferą wyposażona jest w generator azotu pozwalający na szybkie obniżenie zawartości tlenu (do 1%) w atmosferze w pomieszczeniach z kontrolowaną atmosferą, adsorber CO2 (płuczka) pozwalający na utrzymanie na stałym, zadanym poziomie zawartości O2 i CO2 przez cały okres przechowywania, katalizator etylenu pozwalający na eliminację z atmosfery etylenu i aromatów, dzięki czemu wydłuża się czas przechowywania owoców i warzyw, zastępując użycie produktów chemicznych - antyutleniaczy.

Nowoczesne rozwiązania sprzętowe, wymagają użycia materiałów izolacyjnych nie odbiegających od nich jakościowo, eliminując możliwość zniweczenia całych nakładów prac i kosztów poniesionych na inwestycję.

Zastosowanie natryskowej izolacji z pianki poliuretanowej ułatwia konstruowanie szczelnych i ekonomicznych chłodni.

Szczelność pianki, umożliwia pełną kontrolę warunków środowiskowych przy zastosowaniu odpowiedniego systemu wentylacji czy składu atmosfery, bez ryzyka niekontrolowanego napływu i odpływu powietrza, powodującego niekorzystne w chłodni skoki wilgotności i temperatury oraz składu atmosfery.

Prawidłowo wykonana izolacja termiczna, eliminuje ryzyko powstawania skropleń na elementach chłodni, co może prowadzić do powstawania pleśni i szkodliwych drobnoustrojów chorobotwórczych oraz przesuszania powietrza w komorze.

Odpowiednie warunki termiczno-wilgotnościowe i skład atmosfery, wydłużają okres przechowywania i eliminują straty, co przekłada się na ekonomię produkcji.


Wysoka wytrzymałość pianki poliuretanowej na ściskanie, umożliwia składowanie ziemniaka luzem, izolacja ta bez problemu wytrzymuje parcie produktu.Ocieplenie chłodni

Pianka poliuretanowa, izolacja termiczna posiadająca wysoką odporność na związki chemiczne, gazy oraz wilgoć.

Niezmienność wymiarów pianki poliuretanowej, gwarantuje zachowanie szczelności przez cały okres eksploatacji obiektu chłodniczego.

Niezmienność parametrów, niezależnie od panującego agresywnego środowiska otaczającego, stawia piankę na pierwszym miejscu wśród izolacji termicznych.

Możliwość mycia myjkami wysokociśnieniowymi, ułatwia prace oraz utrzymanie czystości i higieny.

Możliwość kontrolowania stanu technicznego tej izolacji, podczas codziennej obsługi obiektu, daje pewność jej skuteczności.

W przypadku nowych obiektów chłodniczych już na etapie projektowym warto starannie przemyśleć rodzaj zastosowanej izolacji. Wybór pianki poliuretanowej, ułatwia konstruowanie systemów wentylacji czy kontrolowanej atmosfery, pozwalającej na bezproblemowe utrzymanie odpowiedniego środowiska przechowywania.

W przypadku użytkowanych chłodni, niespełniających warunków i wymagań środowiskowych, w których występują wady w postaci niedostatecznej lub wadliwej izolacji, powodującej wykroplenia na przegrodach zewnętrznych, nieodpowiedniej szczelności obiektu, powodującej niewłaściwe funkcjonowanie wentylacji, prowadzą do problemów z kontrolowaniem temperatury, wilgotności i właściwej atmosfery przechowywania.

Natrysk pianki poliuretanowej, skutecznie eliminuje powyższe problemy.

Komory chłodnicze izolowane od środka styropianem z rozszczelnieniami łączeń, spowodowanymi kurczeniem się płyt, obniżają współczynnik przenikania ciepła oraz tracą wymaganą szczelność. Natrysk sztywnej pianki poliuretanowej pozwala na doszczelnienie takich przegród i zapewnie szczelności na wiele lat. Na izolacji wykonanej w technologii natryskowej z pianki poliuretanowej w warunkach wysokiej wilgotności obecnej w chłodni, nigdy nie dochodzi do wykraplania się wody i przesuszania powietrza w komorze.

Technologia natryskowej aplikacji pianki poliuretanowej, ułatwia skuteczną adaptacje na chłodnię wszelkich pomieszczeń.  Odpowiednia izolacja pianką poliuretanową stodoły, magazynu, wiaty, itp. pozwala na szybką adaptację tego typu pomieszczeń na potrzeby przechowalniczo-chłodnicze, przy minimalnej ingerencji w dotychczasową konstrukcję.


Służymy bezpłatną konsultacją i pomocą techniczną:  tel. 510-775-497  |  e-mail: eko-pur@wp.pl  | formularz kontaktowy

Natryskowa pianka poliuretanowa to tworzywo bezpieczne. Spieniony poliuretan to związek obojętny fizjologicznie. Stosowane przez naszą firmę surowce, posiadają aprobatę techniczną oraz atest higieniczny.
Pianka poliuretanowa PUR Efektywne:

- ocieplenie (ocieplenia)
- ocieplanie (ocieplania)
- docieplenie (docieplenia)
- docieplanie (docieplania)
- izolacje (izolacja)
- izolowanie (izolowania)
- termoizolacje (termoizolacja)
- termorenowacje (termorenowacja)
- termomodernizacje (termomodernizacja)
 
- termiczne (termiczna)
- przeciwwilgociowe (przeciwwilgociowa)
- przeciwskropleniowe (przeciwskropleniowa)
- natryskowe (natryskowa)
- przemysłowe (przemysłowa)
- poziome (pozioma)
- pionowe (pionowa)

pianką, pianą poliuretanową PUR

obiektu rolniczego, inwentarskiego:
 
- przechowalni
- dojrzewalni
- pieczarkarni
- kurnika
- obory
- chlewni
- stajni
- ubojni
- chłodni
- mroźni
- dachu płaskiego
- i innych...
Izolacja chłodni Jabłka Ziemniaki Izolacja chłodni

Kontakt: tel. 510-775-497  |  e-mail: eko-pur@wp.pl  | formularz kontaktowy